22 NOVEMBER - 7 DECEMBER 2019

We trekken dit jaar naar Midden-Amerika voor een rondreis langs prachtige stranden, indrukwekkende maya tempels, gezellige kleurrijke steden en tropische jungle. Onze reis loopt doorheen 3 landen: het grootste deel van de reis verblijven we in het meer toeristische Mexico, maar we ontdekken ook het minder drukke (maar meer pure) Guatemala en Belize. Een lokale Nederlandstalige gids gaat ons de ganse reis vergezellen, maar ook Lisa & Jan (Oranjetours) gaan mee als begeleiding. Arribà!

 
kaartje mexico.png
 


PROGRAMMA:

Vrijdag 22/11: Bienvenidos en Mexico!
U wordt met gedeelde taxi’s thuis opgehaald door Billytax, en we spreken af in het station van Brussel Zuid. We gaan met de trein tot Parijs, waar we met een rechtstreekse vlucht naar Cancun zullen vliegen (Air France). Eenmaal aangekomen op onze bestemming, hebben we nog een bustransfer naar Valladolid.
Overnachting in Vallalodid - hotel Meson del Marques ****

Zaterdag 23/11: Rio Lagartos & Ek Balam
Onze eerste dag is zeer relaxed. We gaan met de bus naar Rio Lagartos: een lagunegebied waar zoet en zout water met elkaar in aanraking komen, en er een mangrovegebied is ontstaan. We maken hier een boottocht van ca 2 uur tussen de krokodillen. Deze brengt ons ook tot Los Colorades – een meer dat vaak felroze kleurt door de aanwezigheid van de flamingo’s en roze schaaldieren.
Op onze terugweg bezoeken we een minder bekende kleine Maya-site: Ek Balam. Je kan hier één van de tempels zelfs beklimmen, zodat je niet alleen een mooi overzicht hebt over de voormalige Maya stad, maar zelfs over het schiereiland Yucatan! We zien hier tevens ook onze eerste cenote: een ingezakt stuk land waar water in staat, en er een prachtige natuur ontwikkeld is.
Overnachting in Vallalodid - hotel Meson del Marques ****

Zondag 24/11: Op naar Chichèn Itzà: één van de zeven nieuwe wereldwonderen
’s Morgens vroeg uit de veren, want we bezoeken de iconische (en dus ook de drukste) Mayastad van Mexico: Chichèn Itzà. Het bekendste gebouw is de piramide van Kukulcan, dus een foto hier mag niet ontbreken! We krijgen echter van onze gids de volledige geschiedenis te horen en we leren veel bij over de Maya cultuur.
In de namiddag rijden we door naar Merida, waar we nog een wandeltocht door de witte stad maken.
Overnachting in Merida – hotel Casa del Balam ****

Maandag 25/11: Via de Puuc route naar Uxmal
Vandaag een korte rit naar Uxmal: een kleine stad genoemd naar zijn maya tempels. We leren de legende over de piramide van de tovenaar, de ovale piramide met prachtig utzicht. Optioneel maken we ook nog een bezoek aan de Loltun Caves: een 2km lange grot waar nog veel restanten zichtbaar zijn van de oude Maya cultuur.
Overnachting in Uxmal - Hacienda Uxmal Plantation & Museum *****

Dinsdag 26/11: Naar de piraten
Vandaag geen tempels op het programma: we trekken naar het supergezellige stadje Campèche. Dit was ooit een drukke havenstad, en dus ook gekend bij de piraten. Onze gids zal ons rondleiden door de kleurrijke straten, en we wagen ons hier zelfs aan een salsa initatieles.
Overnachting in Campeche – Plaza Colonial ****

Woensdag 27/11: Jungle ontdekkingen
Vanaf hier is onze route niet meer het platgetreden pad; de afstand voor de komende bestemmingen is te ver van de resorts aan zee gelegen. Vandaag staat er ook voor ons een langere transfer op het programma naar de provincie Chiapas, waar het heerlijke Palenque is gelegen. Omgeven door tropische jungle komen we in de vroege namiddag aan in ons paradijs voor de komende 2 nachten. Vrije namiddag.
Overnachting in Palenque – La Aldea ****

Donderdag 28/11: Indrukwekkende Maya tempels en prachtige watervallen
We bezoeken enerzijds de tempelsite van Palenque (en dit is veruit de best bewaarde site van het continent), maar zoeken ook nog de waterval van Roberte Barrios op, en genieten van de ‘sound of the jungle’! Een leuke mix van avontuur en natuur vandaag dus!
Overnachting in Palenque – La Aldea ****

Vrijdag 29/11 : Op naar Guatemala
We hebben ons uiterste punt bereikt, en trekken nu stilletjes aan terug naar het beginpunt van onze reis. We nemen niet dezelfde route terug, maar zullen via Guatemala en Belize terugkeren. Onze route vandaag is weeral een lang traject, dat ook iets moeizamer zal verlopen (de wegen zijn minder goed, en we maken ook een grensovergang). We zien echter vandaag het echte binnenland van Midden-Amerika!
We arriveren trouwens op een prachtige bestemming: Flores. Deze stad ligt aan een prachtig mooi meer.
Overnachting in Flores – hotel Casone del Lago ****

Zaterdag 30/11: De tempels van Tikal
We starten onze dag vroeg, en bezoeken de Guatamalaanse “verborgen” site Tikal. Het mooiste is om deze bij zonsopgang reeds te kunnen bezoeken (maar we zullen zien hoe fit jullie zijn J). Deze Maya stad is erg machtig geweest, maar heeft ook vele oorlogen gekend. Onze gids zal ons uiteraard weer de ganse geschiedenis vertellen!
Overnachting in Flores – hotel Casone del Lago ****

Zondag 1/12: Avonturen in Belize
We nemen al afscheid van Guatemala, en steken de grens over naar Belize. Slechts enkele kilometers over de grens maken we een tussenstop aan de Xunantunich ruïnes. Sportievelingen mogen zeker mee tot boven klimmen voor een indrukwekkend uitzicht! Na het bezoek aan deze site, rijden we nog in een kwartier tot onze bestemming, San Ignacio.
Overnachting in San Ignacio – hotel Cahal Pech ****

Maandag 2/12: Barton Creek & Big Rock Falls
Deze dag staat in teken van de overheersende natuur! We rijden naar Barton Creek, waar we zullen overstappen in kano’s. We peddelen door Barton Creek Cave terwijl de gids ons ook vertelt wat deze voor betekenis hadden voor de Maya’s. Er is uiteraard ook tijd om een duik te nemen in het water! Onze tocht gaat verder naar Big Rock Falls in het Mountain Pine Ridge reservaat. Je kan er klauteren over de grote rotsen over het heldere water.
Overnachting in San Ignacio – hotel Cahal Pech ****

Dinsdag 3/12: Op weg naar Mexico
Ook Belize bezoeken we kort maar krachtig: we gaan vandaag weer naar Mexico. We komen in de vroege namiddag aan in het havenstadje Chetumal. Indien gewenst kan je nog het Maya museum bezoeken, of een bezoek brengen aan de site van Bacalar (beide optionele activiteiten)
Overnachting in Chetumal – Capital Plaza hotel ****

Woensdag 4/12: Tropisch Tulum
We rijden langs de kustlijn naar onze eindbestemming Tulum. Deze toeristische badplaats is niet enkel gekend voor zijn mooie hotels, maar ook door de enige Maya site die aan zee is gevestigd. We bezoeken de ruïnes en nemen vervolgens intrek in het heerlijke strandhotel, waar we kunnen uitrusten van de rondreis (all-inclusive).
Overnachting in Tulum – Dreams Tulum Resort & spa *****

Donderdag 5/12: Relaxen aan de Caraïbische kust
Vrije dag om te genieten van zon-zee-strand. Indien je niet kan stilzitten kan je nog enkele andere activiteiten doen: snorken in Akumal om zeeschildpadden te zien, duiken/snorkelen met dolfijnen,… (optioneel)
Overnachting in Tulum – Dreams Tulum Resort & spa *****

Vrijdag 6/12: Adios Mexico
In de voormiddag kan je nog eventjes relaxen, maar rond de middag zullen we terugkeren naar de luchthaven van Cancun. Onze vlucht gaat via Atlanta naar Brussel terug. Daar zullen de busjes van Billytax ons op zaterdagochtend 7/12 weer staan op te wachten om naar huis te brengen…
              

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prijs per persoon: € 3800 per persoon, op basis van een dubbele kamer. Single meerprijs: € 1000

Inbegrepen
- transfers naar Brussel (heen/terug)
- trein/vluchten in economy klasse
- rondreis op basis van 4* en 5* hotels – op basis van half pension (en laatste hotel all-inclusive)
- activiteiten zoals vermeld in programma + alle inkomgelden
- transfers ter plaatse in een comfortabele bus (wisselen bij grensovergangen)
- lokale Nederlandstalige gids gedurende de ganse reis
- begeleiding vanuit Oranjetours door Lisa en Jan

Niet inbegrepen: 
- kosten grensovergangen (richtprijzen:  Guatemala 15 USD, Belize 20 USD, Mexico 25 USD)
- kosten ESTA: 20 euro (nodig voor terugvlucht)
- alle lunches en alle dranken (behalve in hotel Dreams Tulum)
- eventuele annulatie- en/of bijstandsverzekering
- tips, fooien, persoonlijke uitgaven