1 - 8 oktober 2016

IJsland zit in de lift, en we kunnen dit alleen maar toejuichen! Amper 2,5 uur vliegen en je zit precies op een compleet andere wereld. Een land vol watervallen, gletsjers, ijsmeren, vulkanen, warmwaterbronnen,... allemaal fantastische fenomenen die je ooit in je leven moet gezien hebben. Het absolute hoogtepunt, en ook het doel van deze reis, is het aanschouwen van het Noorderlicht. Dit onwerkelijk schouwspel is ronduit prachtig!

PROGRAMMA

1 oktober:
Luchthaventransfer, vlucht naar Keflavik. Bustransfer naar het hotel in Reykjavik in Centerhotel Plaza.
Na ons opgefrist te hebben, maken we een wandeling door de stad, en gaan we gezellig samen dineren (niet inclusief). Overnachting.

2 oktober:
Na het ontbijt komt de gids ons ophalen, en we maken met de bus nogmaals een korte tocht door de stad alvorens we verder rijden richting het westen. We rijden langs de Borgarfjördur vallei, waar u de gelegenheid krijgt om de Grabrok vulkaankrater te beklimmen. En om weer op te warmen moet u bij Deildartunguhver zijn, de krachtigste heetwaterbron van Europa die per seconde zo'n 180 liter, bijna kokend (97° Celsius) water produceert. Vlakbij ligt ook Hraunfossar, een reeks watervallen die vanuit een lavaveld van goed 1km breed in de rivier lijken te stromen. Het nabijgelegen Barnafoss, de kinderwaterval, vertelt zijn eigen tragische verhaal. De volgende 2 nachten brengen we door in Borgarnes. Na het avondmaal gaan we zeker een wandeling maken om het noorderlicht te spotten!

3 oktober:
Het schiereiland Snæfellsnes (het “schiereiland met de besneeuwde berg” in het IJslands) springt uit aan de westkust van IJsland, als een lange arm met gebalde vuist, en is in veel opzichten een microkosmos van het hele eiland. Over de hele lengte strekt zich een robuuste bergketen uit. We rijden door naar het pittoreske vissersstadje Stykkishólmur voor een lunchcruise in de Breiðafjörður fjord.  Daarna wacht ons een unieke IJslandse ‘ontvangst’ in Bjarnarhöfn, waar ze Hákarl maken – de beroemde gerijpte haai. Afhankelijk van het weer wordt er een bezoek gebracht aan het vissersdorp Grundarfjördur, een plaatsje met een indrukwekkende kustlijn, bergen, meren en watervallen. In de baai heeft u zicht op een van de meest gefotografeerde bergen van IJsland, de Kirkjufell. Als de avond valt, bent u – hoe kan het ook anders – opnieuw buiten te vinden, de hemel afspeurend naar het noorderlicht.

4 oktober:
Vandaag reizen we langs de waterkant van de Hvalfjörður fjord en dan landinwaarts naar het Thingvellir National Park, een UNESCO werelderfgoedsite. Daarna gaat de tocht verder langs de Golden Circle route. Zodra u het geothermische gebied van Geysir betreedt, slaat de stoom u om de oren. Hier treft u een hele rist heetwaterbronnen en bubbelbaden, inclusief de originele geiser die niet langer actief is maar vervangen werd door Strokkur met erupties om de 5 à 10 minuten. Aangekomen in Geysir troont de chef van het restaurant Geysir u mee naar de geothermische zones waar u kan proeven van het vers in de grond gebakken brood geserveerd met echte IJslandse boter, lekkere geothermisch gekookte eitjes en haring. Heerlijk met een glaasje ijsgekoelde Geysir Schnapps. Daarna bezoeken we Gullfoss – de “gouden waterval”, een dubbele waterval die 34 meter lager in de Hvítá rivier neerstort en zowel ‘s zomers als ‘s winters heel wat toeristen en reizigers aantrekt. In de namiddag komen we meer te weten over IJslanders (IJslandse paarden) en de geschiedenis en speciale kwaliteiten van deze paarden, en brengt u een bezoekje aan een geothermisch verwarmde serre. Dan rijden we door naar uw volgende bestemming in Zuid-IJsland. Ook deze avond zet u weer een stapje in de wereld van de duisternis op zoek naar het magische noorderlicht, uiteraard...

5 oktober:
De tocht van vandaag brengt ons naar de zuidkust. De eerste stop van de dag is bij het Eyjafjallajökull bezoekerscentrum waar u meer zal te weten komen over het leven in de buurt van een gletsjer en een actieve vulkaan. De 60 meter hoge Skógafoss waterval is een van de meest indrukwekkende watervallen van het land. In de nabije omgeving treffen we een van IJslands boeiendste volksmuseums. Dit museum omvat een reeks turfhuizen en een opmerkelijke collectie kunstvoorwerpen die een beeld schetsen van het leven in het IJsland van weleer, op de boerderij en in huis. In de namiddag wandelen we langs de zwarte lava stranden en langs de vogelkliffen op het Reynisfjara strand in het Zuiden van Ijsland. We overnachten tweemaal nabij Kirkjubaejarklaustur in het Vatnajökull National Park, aan de voet van Europa’s grootste gletsjer. De complete duisternis zorgt voor een ideale locatie om het Noorderlicht te zien.

6 oktober:
Vandaag is het al gletsjers, ijs en ijsbergen wat de klok slaat … We rijden naar het Jökulsárlón ijsmeer waarin vele ijsbergen ronddobberen. U krijgt er volop vrije tijd om te genieten van het wondermooie uitzicht, op verkenning te gaan en misschien zelfs zeehonden te spotten in de ijszee. U kan wandelen op het zwarte zandstrand, als het ware tussen de aangespoelde ijsbergen. In de namiddag brengt U een bezoek aan het kleine turfkerkje in Hof. Daarna gaat de tocht verder door het nationale park van Vatnajökull is met zijn 12.000 km² het grootste Nationale Park van Europa. Het park toont u de hoogste bergen van IJsland, een heus alpenlandschap en de grootste gletsjer van Europa. De avond is nog jong, ga dus zeker niet te vroeg slapen maar speur op deze afgelegen, rustige plek de hemel af naar die ene, niet te missen, glimp van het aan de hemel dansende noorderlicht.

7 oktober:
Vanuit Kirkjubaejarklaustur rijden we door de zwarte Laki lavastranden naar Vík, waar de vogels zelfs in de winter nesten bouwen in de hoge kliffen. Meer naar het westen maken we een wandeling achter de Seljalandsfoss waterval. Dan is het tijd om terug te keren naar Reykjavik voor wat vrije tijd om nog wat van Reykjavik te ontdekken. ’s Avonds mag u eerst lekker ronddobberen in het alom bekende Blue Lagoon, waarna u uitgenodigd wordt voor een traditioneel IJslands diner in het Northern Light Inn en u er voor de allerlaatste keer op uit trekt op zoek naar nog meer noorderlicht.

8 oktober:
Transfer per bus naar de luchthaven en vlucht naar huis. Luchthaventransfer van de luchthaven tot thuis.
 

Hou er rekening mee dat omwille van weersomstandigheden het programma altijd kan gewijzigd worden!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

prijs per persoon:  € 2748 (op basis van 2-persoonskamer)  
meerprijs single:    € 499

inbegrepen: luchthaventransfer in België, vluchten, alle overnachtingen in kamer en ontbijt, excursies zoals beschreven, ...
niet inbegrepen: verzekering, middag- en avondmaaltijden, persoonlijke uitgaven, tips,...